download gratis
de toptech app
En ontvang netto 250,-
wanneer je start via de app
MENU
Bel ons op 0883192000
Whatsapp ons naar 0618512227
Wat betekent de wet DBA voor jou als ZZP'er,Toptech helpt graag ZZP professionals in techniek. Lees hier onze laatste updates over de wet DBA.
OPEN SOLLICITATIE | CONTACT

De wet DBA

Belastingdienst gaat actiever optreden tegen schijnzelfstandigheid zzp’ers
Bij Toptech werken we ook regelmatig samen met zzp’ers. Daarom vinden we het belangrijk om ook deze groep hardwerkende professionals te informeren. Op die manier helpen we elkaar. Daar worden we allemaal beter van.

De Wet DBA brengt sinds de invoering in 2016 veel onrust en onduidelijkheid. Daarom zal de wet op 1 januari 2020 aangepast worden. Tot die tijd blijft de wet wel hetzelfde. Wat wel verandert is dat de Belastingdienst vanaf 1 juli 2018 actiever optreedt tegen concurrentievervalsing en schijnzelfstandigheid van zzp’ers.

Hoe zit het ook alweer met de Wet DBA? En waarom is het voor iedere zelfstandig ondernemer belangrijk om hierover na te denken?

Wet DBA en wat dit betekent voor jou als zzp’er?
In mei 2016 is de Wet DBA ingegaan. Met deze wet wil de overheid een aantal zaken rond zelfstandig ondernemerschap vastleggen. De wet is er onder andere om te voorkomen dat zzp’ers voor zo’n laag uurtarief werken dat ze geen geld overhouden om zich te kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en om een pensioen op te kunnen bouwen. Wil je precies weten hoe het zit met de DBA, klik dan hier.

Modelovereenkomsten. Wel of niet nodig?
Het moet voor de Belastingdienst duidelijk zijn of er sprake is van een dienstbetrekking (of je in loondienst bent of niet). Is het bij de opdracht helemaal duidelijk dat er een eerlijke samenwerking is tussen zzp’er en opdrachtgever, dan hoef je niets te doen. Is het niet helemaal duidelijk, dan kun je een modelovereenkomst gebruiken. Dit is een document waarin de zzp’er en de opdrachtgever afspraken over de samenwerking vastleggen. Het is niet verplicht om met een modelovereenkomst te werken. Het kan wel problemen en/of boetes voorkomen. Klik hier voor een handige handout, waarop je kunt zien aan welke voorwaarden een opdracht moet voldoen. Verandering per 1 juli 2018
Tot nu werd naleving van de DBA nog niet gehandhaafd. Per 1 juli 2018 gaat dit veranderen. De Belastingdienst zal gaan beoordelen op de volgende criteria:

  • Is er een (fictieve) dienstbetrekking?
  • Is er sprake van evidente schijnzelfstandigheid?
  • Is er opzettelijke schijnzelfstandigheid?

Voldoet de samenwerking tussen zzp’er en opdrachtgever aan één van deze criteria, dan kun je problemen krijgen met de Belastingdienst en riskeer je een boete.

Twijfel je of jij als zzp’er alles goed geregeld hebt met je opdrachtgever(s)? Bel ons gerust op 0883192000, dan kijken we bij Toptech met je mee.

JOUW BAAN IN TECHNIEK

Welkom bij Toptech! Jij bent op zoek naar een nieuwe uitdaging in techniek? Wij helpen je graag verder jouw baan in techniek te krijgen. Jouw wensen zijn belangrijk voor ons. Onze aanpak is persoonlijk en samen bekijken we welke werkgever het beste bij jou en je wensen past. Wij zijn voor al je vragen direct bereikbaar.

0883192000